Ce este ECDL?

  ecdl1

        Certificatul European de Operator pe Calculator (Certificatul ECDL) este documentul recunoscut la nivel european drept certificat standard pentru calificarea de baza în utilizarea calculatorului. ECDL are recunoastere internationala, fiind introdus in aproximativ 125 de tari.

        Certificatul European de Operare pe Computer (ECDL) a fost recomandat tuturor statelor membre ale Uniunii Europene drept certificatul standard de atestare a abilitatilor de baza în utilizarea competenta a calculatorului.

        Posesorilor de certificate ECDL le sunt recunoscute competentele în utilizarea calculatorului în întreaga Europa, indiferent de tara în care a fost emis certificatul.

        Programul ECDL/ICDL este administrat la nivel mondial de catre Fundatia ECDL (ECDL-F). Fundatia este o organizatie non-profit cu raspundere limitata prin garantie, rolul ei fiind acela de a promova, dezvolta si certifica abilitatile de operare pe computer si cunostintele IT. Aceasta se realizeaza prin delegarea dreptului de a emite certificate ECDL la nivelul tarilor catre organizatii nationale care sa administreze programul la nivel local pe baza unei set strict de standarde si niveluri de calitate uniforme stabilite de ECDL-F.

        Când un candidat se înscrie în vederea obtinerii certificarii ECDL/ICDL, el achizitioneaza un Card de aptitudini ECDL (o “foaie matricola”) pe care sunt trecute rezultatele celor sapte examene. Când toate cele sapte module sunt completate, candidatul primeste Certificatul European de Operare pe Computer (ECDL).

        Cele sapte examene ECDL pot fi luate într-o perioada de maximum 3 ani, începând cu data sustinerii primului examen, ele putând fi date de mai multe ori in aceasta perioada, daca este cazul, fara ca eventualul insucces sa fie sanctionat.

        La cererea candidatilor, dupa promovarea a patru examene (corespunzatoare primelor trei module si celui de-al saptelea modul) se elibereaza si un “certificat ECDL Start”, care atesta absolvirea a patru module.

        Certificatul ECDL atesta faptul ca detinatorul lui poseda cunostinte de baza despre Tehnologia Informatiei (IT) spre a folosi un calculator personal si aplicatii de calcul obisnuite la un nivel mediu de competenta.

        În practica, certificatul ECDL indica faptul ca detinatorul a trecut un test teoretic care evalueaza conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei si sase teste practice care evalueaza competenta de baza a detinatorului în utilizarea unui computer personal si în folosirea unor aplicatii ale calculatorului întâlnite în activitatile curente.

Programa ECDL/ICDL are sapte module:
Conceptele de baza ale Tehnologiei Informatiei (IT);
Utilizarea computer-ului si organizarea fisierelor;
Procesare de text;
Calcul tabelar;
Baze de date;
Prezentari;
Informatie si Comunicare.